Itt maradtam – Elek István portréfilm; Autóstoppal a szabadság felé; Szeptember katonája

magyar-lengyel témájú filmek (41 perc, 60 perc, 35 perc)

Rendező: Zajti Ferenc

Itt maradtam – Elek István portréfilm:
A film egy rendkívüli, Gdanskban letelepedett magyart mutat be. Elek István 1944-ben a német parancsnokság alatt levő magyar lovashadosztály huszárezredének hadnagyaként Varsóba került. A főváros felszabadítása érdekében az 1944. augusztus 1-én kitört németellenes varsói felkelés elszigetelése helyett – a magyar parancsnokság, többek között Elek István, együttműködött a Honi Hadsereggel, valamint segített a civileknek kijutni a fővárosból.

Szeptember katonája:
Ez a film is lengyel témájú, Nizalowski Ernő a főszereplője, aki lengyel apa gyermekeként, mikor a II.világháború kitört „apaföldjén”jelentkezett katonának, ott kitüntették, fogságba esett, megszökött és Magyarországon a menekült lengyeleket segítette. A háború után Rajk László tolmácsaként bebörtönözték, megkínozták. Szabadulása után a kőbányai Orion munkatársaként is a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásában aktívan részt vett. 100 éves korában halt meg.
A film a XV. Lakitelek Filmszemle különdíját is elnyerte.

Autóstoppal a szabadság felé:
Autóstop…Magyarországon generációk sora köti össze még ma is Lengyelországgal ezt a fogalmat. Megható, felemelő, megfoghatatlan és misztikus történeteket mesélnek a ma már idősödő korosztályok, miközben kikerekedik a személyes sorsokon keresztül a két nép kapcsolata. A találkozásokban feltárul az itthon eltitkolt, elhazudott történelem, és a fiatalok számára oly fontos kaland.
A film teljes riportjaiból készült az „Autóstoppal Lengyelországban” című könyv.

Korhatárra tekintet nélkül megtekinthető

Vetítések:

Nincs műsoron