Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk.
Kifejezetten olyan film, amit korosztálytól függetlenül bárki bárki élvezhet, hiszen rengeteg értékelni- és gyönyörködnivaló van benne. Egyetlen árva beszélt szó nélkül tud nagyon sokat mondani, bárminemű narrációt nélkülözve, elénk tárja a természetet, annak minden csodájával, huncutságával és izgalmával együtt.
A meditatív, megnyugtató film egy évet ölel fel, az alatt az egy év alatt pedig bemutatja, minden évszak sajátosságát és gyönyörűségét kiemelve nyomon követi a tölgy lakóit és annak szomszédságát. Egy élet rajzolódik ki előttünk, melynek látszólag passzív, de háttérben aktív résztvevője ez a fa, amely kvázi menedékként, jóságos szülőként van jelen. Megvan itt minden, amit alapvetően elvárhatunk egy mozifilmtől: családi összetartás, szerelem, akció, dráma. Nagyszerű filmélmény, melyet érdemes nagyvásznon látni, hogy minél jobban átadhassa magát az ember ennek a nem mindennapi audiovizuális látványnak.