CLLD – Miskolc Filmklub

CINE-MIS Nonprofit Kft.

 

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÁS

 

Tájékoztató a Miskolc Filmklubhoz kapcsolódó pályázatról

 

1. A kedvezményezett neve:
  CINE-MIS Moziüzemi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
2. A projekt címe:
  Miskolci Filmklub létrehozása
3. A projekt azonosító száma
  TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00539
4. A projekt tartalmának bemutatása
 

A lakosság filmkulturális igényszintjének érdekében a tervezett program úgy került összeállításra, hogy lehetőséget biztosítson a filmkultúra valamennyi területének széleskörű bemutatására, melyben egyaránt szerepelnek filmtörténeti értékű klasszikusok és kísérleti alkotások. Az igényes alkotások megismertetése és megszerettetése céljából, az alábbi tematikák köré csoportosulnak a vetített alkotások:

  • Sport tematikájú filmek
  • Magyar filmklasszikusok
  • A ’60-as–’70-es évek „magyar új hullám” rendezőinek alkotása
  • Az elmúlt évek filmsikerei
  • Válogatás a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál elmúlt éveinek díjnyertes alkotásaiból
  • A filmművészet kiemelkedő alkotóiról készült életrajzi filmek
  • A magyar rajzfilm klasszikusai
  • Kortárs magyar dokumentumfilmek a Magyar Médi Mecenatúra Program alkotásaiból

Céljaink elérése érdekében a vetítések havonta két alkalommal kerülnek megrendezésre, minden filmből egy előadást tartunk, a Miskolci Művészetek Háza Béke Art Mozitermében. A vetítést megelőzően érdeklődést felkeltő és szakmai háttérinformációkat tartalmazó rövid, maximum 10 perc időtartamú bevezető előadásra kerül sor, majd a filmvetítés után szakképzett moderátor vezetésével megbeszélhetik az alkotást, kérdéseket tehetnek fel, véleményeket ütköztethetnek a látogatók. Ezek az interaktív beszélgetések kiváló lehetőséget biztosítanak a filmes ismeretek bővítésére, az adott filmek értelmezésére.

5. A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés)
  A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020.06.30.
6. A szerződött támogatás összege
  4 997 450 Ft, azaz négymilliókilencszázkilencvenhétezer-négyszázötven forint.
7. A támogatás mértéke (%-ban)
  Támogatás intenzitása: 100%

 

A teljes filmklub program

 
2019. október 5–6.
Magyar filmklasszikusok – 1945 előtt készült magyar filmek

 

Hyppollit, a lakáj
magyar vígjáték, 75 perc, 1931
október 5-én | 16.00
Rendező: Székely István
Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra feltör, gazdagságát azonban megkeseríti, hogy úrhatnám felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Szerencsére, mert így a Kabos – Csortos kettőssel lett ez a mű a magyar hangosfilm életképességének bizonyítéka és első tanújele, amelyből nemzedékek egész sora tanulhatta meg, hogy vajon mi is az a „magyar filmvígjáték”. Ez volt Kabos Gyula első hangosfilmje, melyet Zágon István hasonló színdarabjából Nóti Károly vitt át filmre, a zenéjét pedig Eisemann Mihály szerezte.

 
Ének a búzamezőkről
magyar film, 82 perc, 1947
október 6-án | 16.00
Rendező: Polgár Tibor
A háború a falvak életét is feldúlta. A férfiak távollétében a földeken az asszonyok és az öregek végeztek minden munkát. Az orosz hadifogságból hazatért Ferenc a szomszéd tanyán találja meg a kisfiát, akit édesanyja halála óta a férfi földije és katonatársa, Rókus családja nevelt. Most tőle tudják meg a szomorú hírt: együtt szöktek meg a fogságból, de Rókus útközben meghalt. Ferenc és Rókus özvegye, Etel lassan, szemérmes tartózkodással összemelegszenek. Boldogságuk azonban nem lehet tartós, mert a férfi szörnyű titkot őriz a szívében. A filmet 1948-ban betiltották.
 
 
2019. november 2–3.
A ’60-as-’70-es évek „A magyar új hullám” rendezőinek alkotása
 
Párbeszéd
magyar film, 128 perc, 1963
november 2-án | 16.00
Rendező: Herskó János
A koncentrációs tábort túlélő Barna Judit és az 1945 előtt illegális pártmunkát végző Horváth László a felszabadulás után ismeri meg egymást. Hamarosan összeházasodnak. A személyi kultusz eseményei az ő életükbe is beleszólnak. László hamis vád alapján börtönbe kerül, a magára maradt Judit elbizonytalanodik, bár igyekszik mind munkájában, mind magánéletében helytállni. Felújítja kapcsolatát diákkori szerelmével, Sándorral. Négy év elteltével László kiszabadul, rehabilitálják. Nehezen találják meg a régi közös hangot. Az 56-os események után ismét találkoznak és hosszú párbeszédben próbálják tisztázni kapcsolatukat.
 
Megszállottak
magyar film, 95 perc, 1961
november 3-án |16.00
Rendező: Makk Károly
Bene László mérnök a fővárosból vidékre helyezteti magát, így menekül el tönkrement házasságából és munkahelyi problémáitól. Itt először megpróbál kívülállóként élni, és elhatárolja magát a helyi gondoktól. Ám csak rövid ideig tud passzív maradni. Az súlyos vízhiány megoldásán dolgozó Kecskés igazgató megszállottsága magával ragadja őt is, és hamarosan együtt dolgoznak a legjobb megoldáson, szembeszállva a hivatali bürokráciával. A két fanatikus ember között – akik mindent megtesznek és feláldoznak a jó ügyért – hamarosan barátság szövődik, és Bene végre megtalálja az elveszett szerelmet is, Eti, a fiatal figuráslány oldalán?
 
2019. december 7–8.
Az elmúlt évek filmsikerei
 
Manifesztum 
feliratos ausztrál-német film, 95 perc, 2015
december 7-én | 16.00
Rendező: Julian Rosefeldt
A Manifesztum című filmet egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett rendkívüli alakításában. A színésznő 12 különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó – minden egyes szerepében váratlan és meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegeknek.
 
VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
magyar vígjáték, 90 perc, 2014
december 8-án | 16.00
Rendező: Reisz Gábor
Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Átlagos srácként számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el, amíg munkát keres, ráadásul miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső, bizarr tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását. Áron csak akkor jön rá arra, hogy a káoszban és a kiszámíthatatlanságban mégis tart valahová, amikor elmegy innen.
 
2020. január 4–5.
Válogatás a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál elmúlt éveinek díjnyertes alkotásaiból
 
Mustang
feliratos francia-német-török film, 97 perc
január 4-én | 16.00
Rendező: Deniz Gamze Ergüven
Öt lánytestvér egy török faluban él nagybátyjukkal és nagyanyjukkal. A kamaszlányok felhőtlen boldogságban vágnak neki a nyári szünetnek, de a bigott török közeg a legkisebb kilengést sem tűri: az egyik szomszédasszony jelenti a lányok erkölcseire vigyázó nagymamának, hogy azok együtt fürödtek a tengerben a falubeli fiúkkal. A nyári vakáció a lányok számára nem azt a szabadságot hozza, amire számítottak, éppen ellenkezőleg, nevelőik egyre drasztikusabb módszerekkel próbálják betörni őket és megakadályozni, hogy az ezeréves tradíciók ellenében viselkedjenek. Az öt lány öt különböző választ ad az elnyomásra.
 
Tangerine
feliratos amerikai vígjáték, 88 perc, 2015
január 5-én | 16.00
Rendező: Sean Baker
Felvirrad Karácsony napja Tinseltownban, és Sin-Dee újra ringbe száll, miután kiengedték a sittről. Amikor megtudja, hogy barátja és stricije, Chester képtelen volt hű maradni hozzá a bent töltött 28 nap alatt; legjobb barátnőjével, Alexandrával útra kel, hogy végére járjanak a pletykának. Izgalmas odüsszeiájuk során bejárják Hollywood külkerületeit, ahol kiderül, hogy más is küzd a hűtlenség problémájával.
 
2020. február 1–2.
A filmművészet kiemelkedő alkotóiról készült életrajzi filmek
 
Lumiére!
feliratos francia dokumentumfilm, 90 perc, 2016
február 1-jén | 16.00
Rendező: Thierry Frémaux
A Lumiére! című film utazás a filmművészet megteremtőinek univerzumába: a Lumiére-fivérek által forgatott felvételek fennmaradt képkockáit a cannes-i filmfesztivál igazgatója, Thierry Frémaux állította össze egyetlen filmalkotássá. Az archív felvételek hátterében Frémaux páratlan szenvedéllyel és humorral mesél a modern kor hajnalának világáról és Franciaországáról, valamint a mozgókép megszületéséről.
 
Bergman 100
feliratos norvég-svéd dokumentumfilm, 117 perc, 2018
február 2-án | 16.00
Rendező: Jane Magnusson
Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások: a Hetedik pecsét után A nap vége és a Szűzforrás, majd a trilógiaként számontartott Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend. A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók próbálják megfejteni e mágikus év és Bergman titkát, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó.
 
2020. március 7–8.
A magyar rajzfilm klasszikusai
 
Lúdas Matyi
magyar rajzfilm, 70 perc, 1979
március 7-én | 16.00
Rendező: Dargay Attila
A klasszikus Fazekas Mihály-mesének megfelelően Lúdas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története elevenedik meg Dargay Attila ma már klasszikussá vált rajzfilmjében. A film igazi csemege. A remek figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönzik a hangjukat, és ráadásként Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás fantasztikus zenéje csendül fel.
 
Macskafogó – Digitálisan felújított változat
magyar-kanadai-NSZK animációs film, 96 perc, 1986
március 8-án | 16.00
Rendező: Ternovszky Béla
Ternovszky Béla rendező és Nepp József író minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket. A legnépszerűbb magyar színészek adták a hangjukat ehhez a remekműhöz: Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Mikó István és a többi közreműködő számtalan szállóigévé vált párbeszéddel ajándékozta meg a közönséget. A hagyományos animációs technikával, a Pannónia Filmstúdióban készült film a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége mindmáig töretlen.
 
2020. július 4–5.
Kortárs magyar dokumentumfilmek a Magyar Média Mecenatúra Program alkotásaiból
 
Félvilág
magyar film, 88 perc, 2015
július 4-én | 16.00
Rendező: Szász Attila
Ki ölte meg Mágnás Elzát és miért? Az I. világháború előtt hónapokig ez a kérdés tartotta lázban Budapestet, és foglalkoztatja száz év elteltével is a közvéleményt. Erről a rejtélyről lebbenti fel a fátylat a Félvilág, amely Mágnás Elza (KovácsPatrícia) utolsó napjait dolgozza fel. A félvilági életet élő kurtizán és bigott komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), valamint a fiatal és naív cselédlány, Kató (Döbrösi Laura) között szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a sokkoló végkifejletig.
 
Trezor
magyar történelmi film, thriller, 75 perc, 2018
július 5-én | 16.00
Rendező: Bergendy Péter
A Trezor című történelmi thriller _ amelyet megtörtént események ihlettek _ 1956 novemberében, napokkal a szabadságharc bukása után játszódik a belügyminisztérium földalatti trezorjában. Az alaphelyzet hihetetlen, de igaz: a szabadságharcot vérbe fojtó, újraszerveződő belügyesek \’56 novemberében azzal a kínos helyzettel szembesülnek, hogy képtelenek behatolni saját trezorjukba, ahol a bizalmas, személyes anyagokat őrzik. A speciális trezorkulcsok a forradalom zűrzavarában elvesztek, a trezorajtó pedig olyannyira bombabiztos, hogy a kézigránátnak sem enged. Pedig az épületet felügyelő orosz katonák sok mindennel próbálkoznak. Végül rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, akinek egyszer már sikerült feltörnie ezt a trezort. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított és onnantól egy izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.